จำได้ว่าตอนเด็ก ๆ ฉันชอบซื้อลำไยกระป๋องมา ตักน้ำแข็งใส่แล้วกิน ชื่นใจชะมัด
ถึงแม่จะคอยเตือนว่าอย่ากินเยอะ กินแล้วจะร้อนใน เพราะลำไยมันร้อน
แต่ฉันก็ไม่เชื่อว่าจะมีเด็กคนไหนหักห้ามใจไม่ให้กินลำไยได้หรอก
ที่เชียงดาว ลำไยมีปลูกกันแทบจะทุกบ้าน
ที่บ้านฉันก็มีอยู่สองสามต้น แต่ปีนี้ไม่ติดผล
ถึงอย่างนั้น ก็ยังมีคนรู้จักหอบลำไยมาให้เป็นเข่ง ๆ ไม่ได้มีว่างเว้น
กินลำไยเปล่า ๆ มาจนเบื่อ เลยลองทำขนมง่าย ๆ ดู ใช้วัตถุดิบไม่กี่อย่างเท่านั้น
ก็ได้ข้าวเหนียวเปียกลำไย หวาน ๆ มัน ๆ หอมใบเตย หอมกะทิ หวานข้าวเหนียว ตัดรสด้วยลำไย
นั่งกินอยู่ในบ้านวันฝนตกก็ชื่นใจดี
It's mid-August and Longans are everywhere.
This sweet mellow fruit is everyone's favorite.
Seriously, I've never met anyone who doesn't like Longan.
Seriously, I've never met anyone who doesn't like Longan.
As a kid, I usually bought the canned ones and top them with lots of ice and enjoyed the icy sweet treat during summer. That was how I survived Bangkok's heat.
Moving to Chiang Mai, I found that almost every house in my neighborhood has Longan trees.
Since they're now in season, Longans are are all over the market.
I've had so many fresh Longans for weeks and I think the time has come for me to find new ways of eating them.
With sticky rice, sugar, Longans, coconut cream, salt and two pots, the result is this simple yet luscious Thai dessert.
วัตถุดิบ (สำหรับ 2 ที่)
3. ตั้งน้ำในหม้อให้เดือด
3. Bring the water to a boil in a pot.
4. เมื่อน้ำเดือดแล้ว ใส่ข้าวเหนียวลงไป ตามด้วยใบเตยมัด ใช้ไฟแรงปานกลาง คอยคนบ่อย ๆ ไม่ให้ข้าวติดก้นหม้อ
4. Over medium-high heat, add sticky rice to boiling water. Add a few pandan leaves, if you have ones. Stir regularly to prevent it from sticking to the pot.
4. ต้มจนข้าวเริ่มบาน ชิมดูแล้วนิ่ม ไม่มีไตแข็ง ๆ จากนั้นก็เติมน้ำตาล เกลือหนึ่งหยิบมือ ถ้าน้ำงวดลงจนเหนียวเกินไป ก็เติมน้ำเปล่าเพิ่มได้ อย่าต้มนานเกิน ข้าวจะเละ
4. When the rice starts to get fluffy and tender (when you chew into it), add sugar to it, followed with a pinch of salt. Add some more water if it gets too sticky. Stir well. Be careful not to overcook the rice or the whole thing would get pretty slimy.
Moving to Chiang Mai, I found that almost every house in my neighborhood has Longan trees.
Since they're now in season, Longans are are all over the market.
I've had so many fresh Longans for weeks and I think the time has come for me to find new ways of eating them.
With sticky rice, sugar, Longans, coconut cream, salt and two pots, the result is this simple yet luscious Thai dessert.
วัตถุดิบ (สำหรับ 2 ที่)
- ข้าวเหนียวเขี้ยวงู 1 ถ้วย
- น้ำเปล่า 3 ถ้วย
- ใบเตย สองสามใบ (ถ้ามี)
- น้ำตาลทราย 3/4 ถ้วย
- เกลือหนึ่งหยิบมือ
- ลำไย 3 ขีด หรือมากน้อยตามชอบ
น้ำกะทิราดหน้า
- หัวกะทิ 1 ถ้วย
- เกลือ 1 ช้อนชา
Ingredients (2 Servings)
- 1 cup of Thai sticky rice
- 3 cups of water
- a few pandan leaves (optional)
- 3/4 cup of granulated sugar
- a pinch of salt
- 300 grams of Longans (fresh or canned) or as many as you like
For coconut cream topping
- 1 cup of coconut cream
- 1 tsp of salt
วิธีทำ
Instructions
1. ซาวข้าวเหนียวสักสองสามน้ำ (เก็บน้ำสุดท้ายไว้ล้างหน้าได้นะ บำรุงผิว)
1. Rinse sticky rice a few times and drain. (You can save last batch of rice water to wash your face. It's good for your skin.)
2. ปอกเปลือกและคว้านเม็ดลำไย ฉันใช้ปลายช้อนแกงแงะเข้าไปควักเม็ดออกมา
2. Peel and deseed Longans. You can peel them with your hands. I use the tip at the end of this Thai spoon to take the seeds out. If you use the canned ones, drain them. We're using only the fruits and not the syrup.
3. ตั้งน้ำในหม้อให้เดือด
3. Bring the water to a boil in a pot.
4. เมื่อน้ำเดือดแล้ว ใส่ข้าวเหนียวลงไป ตามด้วยใบเตยมัด ใช้ไฟแรงปานกลาง คอยคนบ่อย ๆ ไม่ให้ข้าวติดก้นหม้อ
4. Over medium-high heat, add sticky rice to boiling water. Add a few pandan leaves, if you have ones. Stir regularly to prevent it from sticking to the pot.
4. When the rice starts to get fluffy and tender (when you chew into it), add sugar to it, followed with a pinch of salt. Add some more water if it gets too sticky. Stir well. Be careful not to overcook the rice or the whole thing would get pretty slimy.
5. เติมลำไยลงในหม้อ ต้มต่ออีกสองสามนาที
5. Add Longans to the pot and simmer for a few more minutes.
6. ใส่กะทิกับเกลือหนึ่งช้อนชาในหม้ออีกใบ ตั้งไฟอ่อน เคี่ยวจนเดือด
6. In another pot or a saucepan, add coconut cream and a teaspoon of salt over low heat. Bring to a boil.
7. ตักข้าวเหนียวใส่ชามเสิร์ฟ ราดหน้าด้วยน้ำกะทิ
7. To serve, ladle sticky rice and Longan into a bowl and top with coconut cream dressing.
ขอให้มีชีวิตที่หวานชื่นค่ะ
Have a sweet day!
ไม่มีความคิดเห็น:
แสดงความคิดเห็น