ไปเดินตลาดหน้านี้ เห็นขิงอ่อนวางขายเยอะ ฤดูอื่นไม่เห็นมี ตลอดทั้งปี จะเห็นขิงอ่อนแต่ฤดูกาลนี้เท่านั้น
ในเมื่อโอกาสมีแค่ปีละครั้ง อย่างนั้นรีบคว้ากลับบ้านมาทำขิงดองดีกว่า
It' s fresh. It's sweet. It adds that crispness and that kick to many dishes.
This season is the only season you can get young ginger.
Since this opportunity comes only once a year, why not seizing it?
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh1YA4wz7qWejB713MFT4amh3HVjEJ6gJ3gyImWSwqrHSI5_DSIqomT3_XSNcSqJNvIJOSL2VYmlyuuhx2uFTjfsGI1N5ZF3NrT-uSkLbnfJe-DkceIeFYGksgJ2A1HDNBQxgop3NQtgxUi/s1600/8E562384-38B0-4FC7-BA17-E2E6142F8271.jpg)
วัตถุดิบ
- ขิงอ่อน 1 กิโลกรัม
- เกลือ 2 ช้อนโต๊ะ
น้ำดอง
- น้ำส้มสายชู 3/4 ถ้วย (ใช้แบบกลั่นหรือแบบหมักจากข้าว)
- น้ำตาล 200 กรัม
- เกลือ 1 ช้อนชา
- น้ำเปล่า 1/2 ถ้วย
- 1 kilogram of young ginger
- 2 tablespoon of salt
For the Brine
- 3/4 cup of vinegar (distilled or rice vinegar)
- 200 grams of sugar
- 1 teaspoon of salt
- 1/2 cup of water
วิธีทำ
Instructions
1. ฆ่าเชื้อโหลแก้วให้สะอาด ใส่โหลแก้วลงในหม้อ ใส่น้ำลงพอท่วม ตั้งไฟ พอเดือดให้ปิดไฟ จากนั้นทิ้งโหลไว้ในหม้อ ปิดฝาด้วยนะ ทิ้งไว้อย่างนั้น 20 นาที แล้วคีบขึ้นมาพักบนตะแกรงให้เย็น
1. Sterilize your jars. I put them in a pot, with enough water to cover the jars and turn on the heat. When I water starts to boil, turn off the heat and leave them in the pot with the lid on for 20 minutes. Remove the jars to a rack to cool.
2. ล้างขิงให้สะอาด ปอกเปลือก แล้วฝานเป็นแว่นบาง ๆ ใช้มีดปอกมะม่วงหรือแมนโดลินสไลซ์ผักก็ได้ค่ะ
2. Wash and peel the ginger, then slice thinly with a peeler or a mandolin.
3. เอาขิงมาซาวเกลือ พักไว้สัก 20 นาที แล้วล้างสักสองสามน้ำ จากนั้นบีบน้ำออกจากขิงให้หมด
3. Salt the ginger for about 20 minutes. Rinse a few times and squeeze excess water out.
4. เตรียมน้ำดองโดยผสมวัตถุดิบทั้งหมดเข้าด้วยกัน ตั้งไฟให้เดือด คนให้น้ำตาลละลาย พักลงให้พออุ่น
4. Prepare the brine by combining all the ingredients in a saucepan and bring to a boil. Make sure the sugar is completely dissolved. Leave to warm.
5. ใส่ขิงลงในโหล แล้วเทน้ำดองตามลงไปให้ท่วมขิง ปิดฝา
5. Add ginger to the jars and pour the warm brine over to cover the ginger. Seal the jars.
รอหนึ่งวัน ขิงดองสีนวลอมสีชมพูสวยก็พร้อมทานแล้วค่า
This ivory beauties with pinkish hue will be ready to add so many depth of flavors in your dishes the next day.
ไม่มีความคิดเห็น:
แสดงความคิดเห็น