ตอนฉันยังเด็ก ภาพของแม่ทำน้ำเต้าหู้หม้อใหญ่เป็นภาพที่เห็นจนชินตา
ฉันชอบกลิ่นหอมจาง ๆ ของถั่วเหลืองที่อบอวลอยู่ในห้องครัวที่สุดไม่มีอะไรอร่อยเท่าน้ำเต้าหู้ที่ทำเองอีกแล้ว
ทั้งที่ไม่ได้มีเคล็ดลับอะไรมากมายหรอกค่ะ แค่ทำทานใหม่ ๆ สด ๆ นั่นล่ะ ที่อร่อย
ถึงแม้จะทำออกมาแล้วอร่อยแค่ไหน ทิ้งไว้หลายวันหน่อย ก็หมดอร่อยแล้ว
ฉันว่าที่อร่อยที่สุด น่าจะเป็นกลิ่นหอมของถั่วเหลืองนะ แต่ทิ้งไว้หลายวัน กลิ่นนี้จะค่อย ๆ จางไป
When I was a kid, a scene of my mom making a big pot of soy milk could be seen once every few days.
The subtle scent of soy beans lingering in the kitchen was my favorite part.
Nothing tastes like homemade soy milk.
There's no secret to it. It's at its best when it's fresh.
Even really good soy milk can turn bland after a few days, losing its aroma, which is the best part.

นอกจากวิธีทำจะง่ายแล้ว เวลาที่ทำน้ำเต้าหู้ยังเป็นช่วงเวลาแสนสุข ที่ดีต่อทั้งตา หู จมูก ลิ้น กาย ใจอีกด้วย
ฉันหลงรักทั้งรูปทรงและสีสันของถั่วเหลืองที่ดูละมุนตา
เสียงเมล็ดถั่วกระทบกันดังกริก ๆ กลิ่นหอมอ่อนโยน ได้กลิ่นแล้วอบอุ่นใจ หลงรักรสชาติของมัน
รักสัมผัสของเมล็ดถั่วที่ไหลผ่านร่องนิ้ว เวลาบีบคั้นน้ำเต้าหู้ จะมีน้ำเต้าหู้เคลือบที่มือบาง ๆ ทั้งนุ่ม เนียน หอม แล้วถ้าใช้ผ้าขาวบางผืนเดิมคั้นน้ำเต้าหู้ซ้ำ ๆ ผ้าผืนนั้นจะหนานุ่ม เหมือนมีกาวนุ่ม ๆ มาเคลือบไว้ เป็นประสบการณ์ที่เพลิดเพลินจริง ๆ
ถ้าได้ลองทำ ขอให้เพลิดเพลินกับทุกขั้นตอนนะคะ
Apart from its simplicity, I learned that making soy milk is a very joyful experience and pleasing to all the five (or six) senses.
I mean, the sight of the soy beans, their shapes and colors are easy on the eye.
I love everything about them, the sound of beans crinkling, its warm and comforting savor, the sensation of soy beans running through your fingers, the thin film of soy milk on your hands feels so velvety. After you've been using the same cheesecloth to strain the milk for a while, it thickens and gets really soft. Every minute spent on making soy milk is so relaxing.
I hope you love making soy milk like I do.
วัตถุดิบ
- ถั่วเหลือง 200 กรัม
- ถั่วลิสง 25 กรัม (ไม่ใส่ก็ได้ค่ะ)
- น้ำเปล่า 800 มิลลิลิตร
- น้ำตาลทราย 2 ช้อนโต๊ะ
- ใบเตย สองสามใบ (ถ้ามี)
- 200 grams of soy beans
- 25 grams of peanuts (optional)
- 800 milliliters of filtered water
- 2 tablespoons of granulated sugar
- a few pandan leaves (optional)
วิธีทำ
Instructions
1. ล้างถั่วเหลืองและถั่วลิสงให้สะอาด จากนั้นแช่น้ำไว้ข้ามคืน (นาน 4-8 ชั่วโมง) ถั่วลิสงจะไม่ใส่ก็ได้นะ แต่แม่บอกว่าใส่แล้วจะหอมมัน เข้มข้นขึ้น
1. Rinse the beans and peanuts before soaking them overnight (from 4-8 hours). The peanuts here are totally optional. My mom claims that it makes the milk creamier.
1. Rinse the beans and peanuts before soaking them overnight (from 4-8 hours). The peanuts here are totally optional. My mom claims that it makes the milk creamier.
2. กรองเอาแต่ถั่วไว้ พักให้สะเด็ดน้ำ
2. Drain the soy beans and peanuts, discard the water that you soaked them in.
2. Drain the soy beans and peanuts, discard the water that you soaked them in.
3. ใส่ถั่วเหลือง ถั่วลิสง พร้อมน้ำเปล่าลงไปในเครื่องปั่น ปั่นจนเนียนละเอียด (เพิ่มหรือลดปริมาณน้ำได้ตามชอบนะ)
3. Place soy beans and peanuts in a blender, along with filtered water. Blend until smooth and there is no chunk of bean left. (Depending on how thick you want it, you can add more or less water.)
4. นำส่วนผสมตักใส่ผ้าขาวบาง บีบคั้นเอาแต่น้ำนมลงในชามหรืออ่างผสม ตอนนี้มือจะนุ่มเนียน และหอมมาก :) พอคั้นน้ำออกมาแล้ว จะได้กากถั่วเหลือง เอาไปผัด ใส่กระเทียม คั่วไฟอ่อน ๆ กินได้ค่ะ แต่เราเก็บเอาไว้ต้มให้หมูกับไก่ที่บ้านกิน
4. Strain the blended milk through cheesecloth. Squeeze with all your strength. At this point, your hands should be silky smooth already. :) You'll be left with soy pulp which can be saved for stir-fry. I normally boil the pulp and feed it to my pigs and chicken.
5. นำน้ำนมที่คั้นออกมาแล้ว ใส่ในหม้อ ตั้งไฟกลาง ใส่ใบเตยมัดตามลงไปได้ เพิ่มความหอม หมั่นคนอยู่เรื่อย ๆ เพื่อไม่ให้ติดก้นหม้อนะคะ
5. Place the strained milk in a pot, along with pandan leaves (if you have ones) and place the pot over medium heat. Stir well to keep it from sticking.
6. พอเริ่มเดือด ลดไฟลงเหลือไฟอ่อน เติมน้ำตาล คนให้ละลาย
6. Once it starts to bubble, turn the heat down to low, add sugar or other sweetener of your choice. Stir until dissolved.
7. พอน้ำตาลละลายดี ปิดไฟ แล้วตักเสิร์ฟ
7. When sugar is completely dissolved, turn off the heat and Enjoy!
Stay warm and cozy!
ไม่มีความคิดเห็น:
แสดงความคิดเห็น